Gormley Studio

Site plan
Ground floor plan
Cross-section

The studio of the English artist Antony Gormley is centrally located just north of London’s Kings Cross station amid warehouses and rail yards. Attempting to create light and open spaces for the diverse and specific ways in which the artist works, the building provides studio space for drawing, painting, sculpting, welding, casting and photography.

Gormley Studio

The studio of the English artist Antony Gormley is centrally located just north of London’s Kings Cross station amid warehouses and rail yards. Attempting to create light and open spaces for the diverse and specific ways in which the artist works, the building provides studio space for drawing, painting, sculpting, welding, casting and photography.

A former Turner Prize winner, Gormley is an artist whose work has been exhibited in museums and as installations around the world. He has created some of the most ambitious and iconic sculptural works of the past decades, including Field, The Angel of the North, and Quantum Cloud. The sculpture undertaken by Gormley is often industrial in both its scale and the method of its creation. It requires the participation of numerous assistants and, in many cases, the involvement of external manufacturers and foundries. This modus operandi is refl ected in the size and complexity of this purpose-built studio. In addition to a large cavernous space, allowing for the manoeuvring of heavy works by means of pulleys and winches, the studio required a range of smaller spaces including offi ces for administration, a photographic studio, workshops, a green room, storage and two distinct private studios where the artist can develop projects.

The new building is a robust structure that refl ects the neighbouring industrial vernacular by creating a seven-bay structure distinguished by the proportions and placement of the openings in its façade. Skylights span much of the length of the pitched roofs that cover each bay, providing bright and evenly dispersed light. Access to the studio building is across a large yard at the rear of the site. Two external galvanised steel staircases provide direct access to the upperlevel spaces at either end of the main double-height studio. The staircase to the right of the central studio is detached from the elevation and ascends onto a small terrace area, accentuating the relationship between the forecourt and the building.

Date:
2001-2003
Gross floor area:
1,000 m²
Client:
Antony Gormley
Architect:
David Chipperfield Architects, London
Project architect:
Kevin Carmody
Structural engineer:
Jane Wernick Associates
Services engineer:
Environmental Engineering Partnership
General contractor:
Leonard Field Group
Photography:
Richard Bryant