The Bryant

This project is situated on the south-west corner of Bryant Park, a nine-acre public park in Midtown Manhattan between Fifth and Sixth Avenues. Surrounded by historic landmark buildings, it faces the New York Public Library to the north, and is situated in close proximity to the celebrated Beaux-Arts style Knox building on the corner of 40th Street and Fifth Avenue.

The Bryant

This project is situated on the south-west corner of Bryant Park, a nine-acre public park in Midtown Manhattan between Fifth and Sixth Avenues. Surrounded by historic landmark buildings, it faces the New York Public Library to the north, and is situated in close proximity to the celebrated Beaux-Arts style Knox building on the corner of 40th Street and Fifth Avenue.

Fitting within the prescribed volume of a previously approved scheme for the site, the building completes the elevation pattern of alternating medium and high-rise buildings along 40th Street. The building rises 31 storeys above ground. It consists of a hotel that extends to the 13th floor, with a further 18 floors of private residences. The hotel and the private residences are served by two separate lobbies at street level, with retail on both sides of each entrance.

The building articulates three separate parts following the traditional tripartite composition of the New York tower: base, shaft and crown. The base occupies the full width of the site and contains a double-height ground floor as well as the first four levels of the hotel. A decreased footprint, together with an increased floor-to-ceiling height for the hotel bar and lounge, mark the start of the shaft. This set-back creates an outdoor terrace accessible to both hotel guests and residential tenants. The crown is established by double-height spaces for the two penthouses at the top of the tower.

Adhering to the conditions of the Landmarks Preservation Commission, the façade relates to the historic buildings nearby, offering a contemporary interpretation. Although the new building is made of concrete, the mix used for the façade elements contains different aggregates identical to the stone varieties on the historic landmark buildings. Polished precast concrete slab elements sit above full-height polished precast concrete supports. These supports are set at a wider rhythm on the north and south façades than on the east and west façades. The tectonic composition of the building is reduced to a clear post-and-beam grid, lending the building a classical appearance and firmly asserting its place within the streetscape.

Project start:
2013
Client:
HFZ Capital Group/ Masterworks Development Corporation
Architect of Record:
Stonehill & Taylor Associates
Structural engineer:
Severud Associates
Services engineer:
WSP Group
Facade consultant:
Vidaris, Inc.
Project management:
T.G.Nickel