Ninetree Village

682_10_CR_100430_N2 © Christian Richters
682_10_CR_080529_N6 © Christian Richters
682_09_CR_080529_N34 © Christian Richters
682_10_CR_080529_N7 © Christian Richters
Site plan
Typical floor plan
Typical floor plan
Ninetree Village, Hangzhou, 2004-2008 Read more 1/7682_10_CR_100430_N2 © Christian Richters

A small valley, bordered by dense bamboo forest, forms the site for this luxury housing development, situated near the Qiangtang River in Hangzhou, south-east China. The forest frames and protects the site on three sides, and only opens up to the south, where the valley is accessed by a street.

Ninetree Village

A small valley, bordered by dense bamboo forest, forms the site for this luxury housing development, situated near the Qiangtang River in Hangzhou, south-east China. The forest frames and protects the site on three sides, and only opens up to the south, where the valley is accessed by a street.

The generous apartments possess the qualities of villas embedded in nature, with access to communal amenities such as a small shop, a clubhouse and a swimming pool. Each apartment enjoys views on all sides into the landscape – a private park surrounding the apartments offers an enhanced sense of privacy.

Twelve individual volumes are arranged in a loose pattern, creating the maximum amount of open space for each building. Through the planting of new vegetation, each apartment building is set in its own clearing. The buildings adapt to the topography, creating a flowing landscape through a slight turning of the blocks. The grounds are accessed from the southern entrance via a network of lanes. All buildings are linked to an underground car park, enabling the site to be free from vehicles above ground.

Within the development there are six types of building that differ in size and floor plan depending on the location. Each type has its own view and light conditions. The individual apartment buildings contain five generously proportioned apartments, each accommodating a full floor of approximately 450 square metres. The floor plan creates a flowing interior space defined by solid elements that accommodate auxiliary functions.
A loggia, which runs around each building, provides a transition area between the interior living space and the surrounding nature. Based on traditional local Chinese housing, an exterior skin of oiled wooden screens protects the privacy of the residents and offers shade. This skin differs in density depending on the interior functions, sunlight and the specific conditions of the site. The screens are sliding elements that can be controlled by the resident.

The buildings are made of in-situ concrete, rendered and treated with off-white mineral coatings. White walls and ceilings, aluminium windows and local volcanic stone are used for the general interiors, while the enclosed elements are treated as cabinets using precious traditional materials, such as natural stone, oiled wood, silk and lacquer.

Date:
2004-2008
Gross floor area:
23,500 m²
Client:
Zhejiang Joyon Real Estate Co. Ltd.
Architect:
David Chipperfield Architects, Berlin, Shanghai
Partner:
Mark Randel
Project architect:
Hans Krause
Contact architect:
Zhejiang South Architectural Design Co. Ltd.
Landscape architect:
Levin Monsigny Landschaftsarchitekten
Photography:
Christian Richters