LSE Paul Marshall building

The Paul Marshall Building for the London School of Economics (LSE) is a new educational space that supports interaction: facilitating communication between students and academics and affirming the institution’s connection with Lincoln’s Inn Fields and the wider neighbourhood.

LSE Paul Marshall building

The Paul Marshall Building for the London School of Economics (LSE) is a new educational space that supports interaction: facilitating communication between students and academics and affirming the institution’s connection with Lincoln’s Inn Fields and the wider neighbourhood.

One of the site’s greatest assets is its prominent position at the south west corner of Lincoln’s Inn Fields, one of the most architecturally and programmatically diverse squares in London. The project is a considered response to the historic and urban conditions that establishes a new dialogue between the building, the LSE, and the square. While the scale and proportionality of the building relates to that of the neighbouring Royal College of Surgeons and 32 Lincoln’s Inn Fields, the form is presented as three distinct volumes. The two outer volumes unite the building with the adjacent properties, while a central higher volume creates a vertical element on the corner. Collectively, a single identifiable massing is established that reinforces its surroundings, contributes to the existing sense of place, and marks a new civic presence for LSE on the square.

Programmatically, the building is organised vertically into four sections: the sports centre and arts rehearsal facilities below ground, the Teaching and Learning hub on the lower ground levels, academic departments and research centres above, and the Marshall Institute crowning the building. Circulation through the building is via a central core, with students, teachers, staff and visitors entering the building from either the north or south entrance.

The academic departments and research centres are designed to be flexible, adaptable and airy workspaces. Each level follows the same organisational strategy: cellular offices situated around the perimeter and communal programs and activities arranged centrally around the atrium, giving the building an internal identity of collaborative working and interaction between students and staff.

Date:
2016
Gross floor area:
17,000m2
Client:
London School of Economics
Architect:
David Chipperfield Architects London