Company headquarters in Paderborn

Site plan
Ground floor plan
First floor plan
Second floor plan
South elevation
East elevation

The former ‘St. Vincenz’ hospital is situated in the medieval town centre of Paderborn next to the western tributary of the Pader Springs. The hospital moved out in 2013 and the existing complex will be converted into a new headquarters for a family-run company designed by David Chipperfield Architects.

Company headquarters in Paderborn

The former ‘St. Vincenz’ hospital is situated in the medieval town centre of Paderborn next to the western tributary of the Pader Springs. The hospital moved out in 2013 and the existing complex will be converted into a new headquarters for a family-run company designed by David Chipperfield Architects.

The existing ensemble originates from a former 17th century Capuchin monastery. The buildings, which were used as a hospital from 1841 onwards, were severely damaged during the Second World War. Subsequently, the complex underwent several changes and extensions through reconstruction and later modifications. The new conversion project involves the removal of the post-war additions, exposing the historic building fabric of the monastery once again. In particular, the chapel façade, the cloister, the east building wing and the cellar will be preserved and restored, creating a picturesque ruin structure made of quarry-stone masonry with the former cloister at its heart.

New extension wings, ranging from two to three-storeys, will be arranged in accordance with the orthogonal structure to the north, west and south of the original buildings. Through the historic entrance gate and the former chapel, visitors access the entrance foyer. Echoing the historic situation, the ensemble appears once again in the cityscape as a well-balanced composition of different volumes. In the urban landscape of the Pader Springs, the new complex has its own sense of identity, while maintaining historic continuity.

Initial concept:
2014
Project start:
2015
Construction start:
2017
Completion due:
tbc
Gross floor area:
7,300 m²
Client:
Jacoby GbR
Architect:
David Chipperfield Architects Berlin
Partner:
David Chipperfield, Martin Reichert, Alexander Schwarz (Design lead)
Project architect:
Frithjof Kahl
Contact architect:
Schilling Architekten
Structural engineer:
Gantert + Wiemeler Ingenieurplanung
Services engineer:
Winkels Behrens Pospich Ingenieure für Haustechnik GmbH
Landscape architect:
Wirtz International nv