Carmen Würth Forum

North-east elevation, event hall
North elevation, event hall
South-east elevation, event hall
South-west elevation, view towards forecourt
Forecourt framed by retaining walls
Foyer
Chamber music hall
Chamber music hall
Chamber music hall, balcony seating
Event hall
Event hall
Event hall, gallery level
Ground floor plan
First floor plan
Lower ground floor plan
Longitudinal section
Cross section

The Adolf Würth company is one of the world’s largest retailers of
assembly and fastening materials, with its headquarters situated near
the town of Künzelsau in southern Germany. The brief called for a large
events hall and a smaller hall for chamber music recitals. The complex
not only serves the needs of the company but can also be used for
external events.

Carmen Würth Forum

The Adolf Würth company is one of the world’s largest retailers of assembly and fastening materials, with its headquarters situated near the town of Künzelsau in southern Germany. The brief called for a large events hall and a smaller hall for chamber music recitals. The complex not only serves the needs of the company but can also be used for external events.

The new building is placed at a short distance from the main office complex and surrounded by open fields. It is embedded in the landscape, with the chamber music hall and the lower part of the events hall hidden beneath a natural mound. Incisions in the hillside are made on either side of the mound and establish two framed external spaces. These are flanked by retaining walls of concrete, poured in layers that make reference to the sediment strata of the site. The larger southern forecourt leads to the main entrance and serves as a forum for diverse outdoor events, such as open-air concerts. The multi-purpose event hall, which is accessed from a naturally lit foyer, provides space for 3,500 people, and has a trussed-steel roof. While the lower half of the hall is sunk into the ground, the upper gallery level rises above the highest point of the site and is glazed on all sides.

The foyer also provides access to the more intimate chamber music hall, which from the outside is only perceptible as a modulation of the landscape. This hall seats up to 600 people and is lined in walnut. The company’s corporate colour of red runs throughout the design of the interior spaces, appearing in the seating of the chamber music hall as well as in the flooring of both the foyer and the events hall. Sculptures from the collection of Reinhold Würth enrich the green spaces surrounding the building. A conference centre and a museum for the Würth art collection are to follow in a second construction stage.

Competition:
2006–2007
First stage:
Chamber music hall and event hall
Project start:
2011
Completion:
2017
Gross floor area:
11,000 m²
Second stage:
Conference centre and museum
Project start:
2018
Completion due:
2020
Gross floor area:
5,000 m²
Client:
Adolf Würth GmbH & Co. KG
Architect:
David Chipperfield Architects Berlin